حضرت زهرا علیها السلام از جهت زیبایی چهره ظاهری و هندسه وجودی از امتیاز فوق العاده ای برخوردار بوده اند به شکلی که در تاریخ آمده که امیرالمؤمنین علیه السلام می فرماید: هر گاه با پیامبر تنها می شدم پیامبر به من می فرمود:
«یا اَبَالْحَسَنِ ما اَحْسَنَ زَوْجَتُکَ وَ اَجْمَلَها! اَبْشِرْ فَقَدْ زَوَّجْتُکَ سَیِّدَةَ نِساءِ الْعالَمینَ» (12) ؛
ای اباالحسن! چه نیکو و زیباست همسرت فاطمه! بر تو مژده و خبر به شادمانی می دهم که من تو را به ازدواج سرور زنان جهان درآوردم.
همچنین در بین القاب و اسماء حضرت به نامهای زیبای حوراء، فاطمه، بتول، و حوراء الانسیه، تفاحة الفردوس، زهراء، جمال الاباء، شرف الانباء، نوریّه، دُرّه بیضاء (گوهر تابناک)، غرّة غرّاء (سپیدروی نورانی)، عذراء (دوشیزه)، برمی خوریم که هر یک حاوی دنیائی از زیبایی و جمال برای حضرت زهرا علیها السلام می باشد.
در روایتی در وصف حسن ظاهری فاطمه علیها السلام آمده است:
«او زیبارویی بود ماه گونه صفت. در شب چهارده، گردنش گویی تکّه ای از نقره بود، چهره اش خندان و باز بود و آن هنگام که تبسم و خنده بر لبانش می نشست دندانهایش همچون لؤلؤ به رشته درآمده نمایان می گشت». (13)
در مقام مقایسه زیبایی او با حورالعین در روایت دیگری آمده:
«زیباتر از حورالعین چهار زن با فضیلت جهانی هستند که برتری آنان بر حورالعین مانند برتری خورشید بر سایر ستارگان است که آن چهار زن عبارتند از آسیه، مریم، خدیجه و فاطمه زهرا علیها السلام». (14)
و این همه بیانگر سعادتمندی و موفقیتهای ظاهری و باطنی حضرت می باشد چرا که در روایتی یکی از عوامل سعادت آفرین را حسن ظاهر معرفی نموده اند.
«قال علی علیه السلام: حسن الصورة اوّل السعادة»؛ زیبایی و سلامت ظاهری اولین قدم سعادتمندی است.
(12) فاطمة الزهراء بهجة قلب المصطفی، احمد رحمانی، ص 478.
(13) فاطمة الزهراء بهجة قلب المصطفی، احمد رحمانی، ص 183.
(14) عوالم العلوم، ص 109.