عایشه می گوید: ما با روشنی چهره فاطمه علیها السلام خیّاطی و ریسندگی می کردیم، و سوزن را نخ می نمودیم. (1) .
انس بن مالک می گوید: از مادرم از شکل و شمایل فاطمه علیها السلام سؤال کردم، گفت: فاطمه علیها السلام همانند ماه شب چهارده بود، یا همانند خورشیدی که با ابر پوشیده باشد یا از زیر ابر بیرون آمده باشد، و او چهره سفید و صاف داشت. (2) .
عایشه می گوید: هیچ کسی را ندیدم که در رفتار و کردار و گفتار و نشست و برخاست و در روش و سیره اش به پیامبر صلی الله علیه و آله از فاطمه علیها السلام شبیه تر باشد. (3) .
ام انس می گوید: فاطمه علیها السلام همانند ماه شب چهارده یا همانند خورشید پوشیده از ابر وقتی از زیر ابر خارج شود بود. چهره اش سفید آمیخته به سرخی بود، موهای مشکی داشت، شبیه ترین مردم به رسول خدا صلی الله علیه و آله بود. به خدا قسم همان گونه که شاعر گفته: سفید چهره ای که وقت ایستادن موهای سرش به زمین می خورد و صورتش در میان موهای زیاد و مجعد پنهان می شد. او در میان موهایش همانند روز روشن می درخشید، و موهای مشکین او همانند شب تاریک بر صورت زیبایش ریخته بود. (4) .
علامه امینی در جلد سوم الغدیر می گوید: لقب «زهرا» که به اتفاق مورخان و محدثان از القاب فاطمه زهرا علیها السلام است زیبایی بی نظیر حضرت را روشن می کند.
امام صادق علیه السلام در ضمن حدیث طولانی می فرماید: وقتی زهرا علیها السلام به دنیا آمد، نوری از او درخشید و به خانه های مکه داخل شد و در مشرق و مغرب روی زمین جایی نماند مگر این که این نور به آنجا تابید. (5) .
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می فرماید: فاطمه علیها السلام حوریه ای است در صورت انسان. من هر وقت مشتاق بهشت می شوم او را می بوسم. (6) .
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می فرماید: دخترم فاطمه علیها السلام حوریه ای به صورت آدمی است. (7) .
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله می فرماید: فاطمه علیها السلام آن زهره درخشان است. (8) .
ابوهاشم جعفری از امام عسکری می پرسد: چرا فاطمه علیها السلام را «زهرا» نام نهاده اند؟
فرمود: زیرا صورتش در اول روز مانند خورشید و هنگام ظهر همانند ماه تابان و شامگاهان همچون ستاره درخشان برای امیرالمؤمنین علیه السلام می درخشید. (9) .
ام سلمه نقل می کند: فاطمه علیها السلام شبیه ترین مردم به رسول الله صلی الله علیه و آله بود. (10)
(1) عوالم العلوم، ج 11.
(2) بحار الانوار، ج 43، ص 6.
(3) ذخائر العقبی، ص 40.
(4) الغدیر، ج 3، ص 10؛ مستدرک حاکم، ج 3، ص 161.
(5) بحار الانوار، ج 43، ص 3.
(6) الغدیر، ج 3، ص 18.
(7) الغدیر، ج 3، ص 18؛ الصواعق المحرقه، ص 96.
(8) نزهة المجالس، ج 2، ص 222.
(9) بحار الانوار، ج 43، ص 16.
(10) بحار الانوار، ج 43، ص 51.