مصحف فاطمه علیها السلام شامل اخبار و اطلاعاتی درباره آینده جهان تا روز قیامت، سرنوشت فرزندان و ذراری آن حضرت، ستمگری و انواع جنایات خلفای جور و بیداد پادشاهان و از این قبیل علوم و اخبار می باشد، این کتاب که از نظر حجم سه برابر قرآن است، ولی چیزی درباره قرآن و یا احکام و حلال و حرام ندارد، بلکه آینده تاریخ را تا روز رستاخیز ترسیم کرده است، که اینک چند حدیث در این زمینه نقل می کنیم:
ابوبصیر از امام صادق علیه السلام در مورد مصحف فاطمه علیها السلام سؤال نمود، آن حضرت در جواب فرمودند:
«مصحف فیه مثل قرآنکم هذا ثلاث مرات واللَّه ما فیه من قرآنکم حرف واحد»؛ (15)
مصحف فاطمه علیها السلام سه برابر این قرآن موجود است، ولکن در یک حرف نیز مشابهت ندارند.
شبیه این حدیث را از امام کاظم علیه السلام داریم که می فرمایند:
«مصحف فاطمه در نزد من است، ولی چیزی از احکام قرآن در آن نیست.» (16)
و از حماد بن عثمان آمده است که روزی امام صادق علیه السلام فرمودند:
در سنه یکصد و بیست و هشت، زنادقه خروج می کنند و این جریان را از مصحف فاطمه علیها السلام نقل می کنم. حماد پرسید: مصحف فاطمه علیها السلام چیست؟
حضرت فرمودند:
«... لیس فیه شی من الحلال و الحرام ولکن فیه علم مایکون» ؛ (17)
در مصحف فاطمه علیها السلام چیزی از حلال و حرام نیست، ولی حوادث و اتفاقات روزگار در آن آمده است.
و در حدیث دیگری همین امام بزرگوار از علوم غیبی و آنچه خداوند در اختیارشان گذاشته خبر می کند و از کتابهای آسمانی که مخصوص ائمه است ذکری به میان می آورد، آنگاه در مورد مصحف فاطمه چنین می گویند:
«و اما مصحف فاطمه علیها السلام ففیه مایکون من حادث و اسماء من یملک الی ان تقوم الساعة». (18)
مصحف فاطمه علیها السلام کتابی است که تمام حوادث و اخبار غیبی و جریاناتی را که پادشاهان تا روز قیامت انجام می دهند آمده است.
و بالاخره ابوعبیده می گوید: برخی از اصحاب شیعه از امام صادق علیه السلام در مورد کتابهای جامعه، جفر و مصحف فاطمه پرسیدند، حضرت فرمودند: مصحف فاطمه علیها السلام این است که ملکی پیوسته در حضور فاطمه علیها السلام بود و او را در عزای پدر تسلی می داد و از آینده جهان و سرنوشت فرزندانش خبر می کرد، این کتاب را مصحف فاطمه گویند. (19)
از مجموع این احادیث نتیجه می گیریم که مصحف فاطمه علیها السلام کتابی است که از جانب خدا به وسیله ملک و پیک وحی به فاطمه علیها السلام القا شده و امیرالمومنین علیه السلام آن را نوشته و محتوایش در مورد اخبار غیبی و سرنوشت فرزندان فاطمه و اتفاقاتی است که پادشاهان و اُمرا در دنیا انجام می دهند و در این کتاب مسائل احکامی و حرام و حلال نیامده و این کتاب چنان پرحجم است که سه برابر قرآن مجید می باشد.
(15) اصول کافی، ج 1، ص 239، ح 1؛ بصائر الدرجات، ص 152، ح 3.
(16) بصائر الدرجات، ص 154، ح 8 «عندی مصحف فاطمه لیس فیه شی من القرآن.»
(17) کافی، ج 1، ص 240، ح 2؛ بحارالانوار، ج 26، ص 44، ح 77؛ بصائر الدرجات، ص 157، ح 18.
(18) بحارالانوار، ج 26، ص 18، ح 1.
(19) کافی، ج 1، ص 241، ح 5؛ بصائر الدرجات، ص 154، ح 6 «و یخبرها عن ابیها و مکانه و یخبرها بما یکون بعدها فی ذریتها و کان علی یکتب ذلک فهذا مصحف فاطمه.»